Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odchudzone drożdżowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady. Gdyby zrobić je bez czekolady - śmiało można nazwać je pełnoziarnistym chlebkiem. W sam raz na podwieczorek do kawy :-) Przepis zainspirowany babka z bloga zdrowe-odzywianie-przepisy.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 362
Składniki
Do letniego mleka dodajemy 4 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady) włącznie z zaczynem i solą. Mieszamy, a następnie wyrzucamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (co najmniej na godzinę).
Ciasto delikatnie wyrabiamy z dodatkiem czekolady, następnie przekładamy do formy na babkę lub do keksówki i ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy co najmniej na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 50 minut bez termoobiegu. Smacznego!