Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odchudzone drożdżowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady. Gdyby zrobić je bez czekolady - śmiało można nazwać je pełnoziarnistym chlebkiem. W sam raz na podwieczorek do kawy :-) Przepis zainspirowany babka z bloga zdrowe-odzywianie-przepisy.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 332
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2759
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 895
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1652
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14447
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 332
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2759
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 895
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1652
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14447
Składniki
Do letniego mleka dodajemy 4 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady) włącznie z zaczynem i solą. Mieszamy, a następnie wyrzucamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (co najmniej na godzinę).
Ciasto delikatnie wyrabiamy z dodatkiem czekolady, następnie przekładamy do formy na babkę lub do keksówki i ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy co najmniej na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 50 minut bez termoobiegu. Smacznego!