Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odchudzone drożdżowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady. Gdyby zrobić je bez czekolady - śmiało można nazwać je pełnoziarnistym chlebkiem. W sam raz na podwieczorek do kawy :-) Przepis zainspirowany babka z bloga zdrowe-odzywianie-przepisy.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7653
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 83
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258307
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7653
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 83
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258307
Składniki
Do letniego mleka dodajemy 4 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże – pozostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy pozostałe składniki (oprócz czekolady) włącznie z zaczynem i solą. Mieszamy, a następnie wyrzucamy na stolnicę i wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (co najmniej na godzinę).
Ciasto delikatnie wyrabiamy z dodatkiem czekolady, następnie przekładamy do formy na babkę lub do keksówki i ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy co najmniej na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 50 minut bez termoobiegu. Smacznego!