Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam odrywane paszteciki drożdżowe na słodko czyli z nadzieniem makowym. Wszystkie paszteciki ułożyłam w okrągłej foremce i tak je upiekłam. Myślę, że tak podane będą pięknie wyglądały na świątecznym stole.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 139
Składniki
Masę makową wymieszać z mieszanką keksową oraz kaszą manną. Dodać ubitą pianę z białka i ponownie wymieszać.
Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, cukier, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt na którym rozsmarować masę makową. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na około 2 – 3 cm kawałki.
Jedną większą lub dwie mniejsze foremki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i układać paszteciki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.