Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwrócona szarlotka stanie się jednym z Twoich ulubionych ciast. Jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Gwarantujemy, że każdy, nawet laik poradzi sobie z tym przepisem. Jeśli dopadnie cię ochota na coś słodkiego, śmiało skorzystaj z naszej propozycji na odwróconą szarlotkę.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Jabłka umyj, obierz ze skórki i potnij w grubsze plastry.
Dno okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż wszystkie jabłka i posyp je połą cukru (50 g). Potrząśnij foremką kilka razy, tak aby wszystkie jabłka pokryły się cukrem.
Do miski wbij jajka i zmiksuj. Gdy białka połączą się z żółtkami wsyp drugą połowę cukru, masło, mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksuj jeszcze przez około 3 minut.
Do foremki z jabłkami przelej ciasto, wierzch wyrównaj. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 35 minut (do suchego patyczka).
Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Następnie formę przykryj dużym talerzem, trzymając obiema rękami (talerz i formę) szybkim ruchem obróć na drugą stronę. Zdejmij formę i z wierzchu papier do pieczenia. Voilà odwrócona szarlotka gotowa!