Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno owocowe, mięciutkie i wilgotne ciasto z pomarańczą i mango, upieczone z całymi plasterkami pomarańczy. Wygląda świetnie i smakuje wybornie!
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 511
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5362
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3474
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 511
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5362
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3474
Składniki
Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy łyżeczką oleju. Pomarańczę sparzamy i dobrze myjemy. Środek kroimy w cienkie plastry, a z końcówek wyciskamy sok. Łyżkę soku mieszamy z 2 łyżkami cukru i tą masą smarujemy papier w tortownicy. Wykładamy plasterki pomarańczy. Miąższ mango miksujemy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka, śmietanę, mus z mango, likier i skórkę pomarańczową. Na końcu dodajemy sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na pomarańcze. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Wyciągamy i studzimy w formie 15 minut. Otwieramy boki formy. Za pomocą talerza odwracamy ciasto. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Dzięki posmarowaniu go olejem powinien odejść bez problemu. Ciasto po ostudzeniu trzymamy pod przykryciem. Najlepsze jest następnego dnia.