Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno owocowe, mięciutkie i wilgotne ciasto z pomarańczą i mango, upieczone z całymi plasterkami pomarańczy. Wygląda świetnie i smakuje wybornie!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4115
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29437
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 180
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18882
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 801
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4115
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29437
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 180
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18882
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 801
Składniki
Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy łyżeczką oleju. Pomarańczę sparzamy i dobrze myjemy. Środek kroimy w cienkie plastry, a z końcówek wyciskamy sok. Łyżkę soku mieszamy z 2 łyżkami cukru i tą masą smarujemy papier w tortownicy. Wykładamy plasterki pomarańczy. Miąższ mango miksujemy. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka, śmietanę, mus z mango, likier i skórkę pomarańczową. Na końcu dodajemy sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na pomarańcze. Pieczemy w 180 stopniach 45 minut. Wyciągamy i studzimy w formie 15 minut. Otwieramy boki formy. Za pomocą talerza odwracamy ciasto. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Dzięki posmarowaniu go olejem powinien odejść bez problemu. Ciasto po ostudzeniu trzymamy pod przykryciem. Najlepsze jest następnego dnia.