Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest proste w przygotowaniu, efektowne, a przede wszystkim bardzo smaczne – delikatne, puszyste, wilgotne od syropu, który powstaje w czasie pieczenia. Ciasto długo zachowuje świeżość. Dobrze smakuje na ciepło, w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Tortownica/forma do tarty 23 cm
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47760
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 409
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47760
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 409
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Składniki
Ogrzej produkty z lodówki do temperatury pokojowej.
Przygotuj tortownicę lub formę do tarty o średnicy 23 cm. Natłuść ją masłem i oprósz połową cukru. Na dnie formy rozłóż plastry ananasa oraz kandyzowane wiśnie.
Utrzyj masło na puch, stopniowo dodając do niego resztę cukru. Nie przerywając ucierania, dodaj jajka (po kolei) i śmietanę.
Połącz mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Przesiej do masy maślanej. Wymieszaj delikatnie szpatułką (tylko do połączenia składników).
Przełóż do formy (na warstwę ananasów). Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Po około 30 minutach oddziel nożem brzeg ciasta od formy. Obróć je do góry dnem, pomagając sobie talerzem lub foremką, w której będziesz przechowywać ciasto.