Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest proste w przygotowaniu, efektowne, a przede wszystkim bardzo smaczne – delikatne, puszyste, wilgotne od syropu, który powstaje w czasie pieczenia. Ciasto długo zachowuje świeżość. Dobrze smakuje na ciepło, w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Tortownica/forma do tarty 23 cm
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4098
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 978
Polecam.
Odsłon: 405
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4098
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 978
Polecam.
Odsłon: 405
Składniki
Ogrzej produkty z lodówki do temperatury pokojowej.
Przygotuj tortownicę lub formę do tarty o średnicy 23 cm. Natłuść ją masłem i oprósz połową cukru. Na dnie formy rozłóż plastry ananasa oraz kandyzowane wiśnie.
Utrzyj masło na puch, stopniowo dodając do niego resztę cukru. Nie przerywając ucierania, dodaj jajka (po kolei) i śmietanę.
Połącz mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Przesiej do masy maślanej. Wymieszaj delikatnie szpatułką (tylko do połączenia składników).
Przełóż do formy (na warstwę ananasów). Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Po około 30 minutach oddziel nożem brzeg ciasta od formy. Obróć je do góry dnem, pomagając sobie talerzem lub foremką, w której będziesz przechowywać ciasto.