Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwrócone ciasto z ananasem to klasyk amerykańskiej kuchni. Jest proste w przygotowaniu, efektowne, a przede wszystkim bardzo smaczne – delikatne, puszyste, wilgotne od syropu, który powstaje w czasie pieczenia. Ciasto długo zachowuje świeżość. Dobrze smakuje na ciepło, w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Tortownica/forma do tarty 23 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12738
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1445
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13941
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5810
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12738
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1445
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13941
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5810
Składniki
Ogrzej produkty z lodówki do temperatury pokojowej.
Przygotuj tortownicę lub formę do tarty o średnicy 23 cm. Natłuść ją masłem i oprósz połową cukru. Na dnie formy rozłóż plastry ananasa oraz kandyzowane wiśnie.
Utrzyj masło na puch, stopniowo dodając do niego resztę cukru. Nie przerywając ucierania, dodaj jajka (po kolei) i śmietanę.
Połącz mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Przesiej do masy maślanej. Wymieszaj delikatnie szpatułką (tylko do połączenia składników).
Przełóż do formy (na warstwę ananasów). Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Po około 30 minutach oddziel nożem brzeg ciasta od formy. Obróć je do góry dnem, pomagając sobie talerzem lub foremką, w której będziesz przechowywać ciasto.