Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niemożliwie smaczne, odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem. Pycha!
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 343
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4889
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 343
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4889
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 146
Składniki
Natłuść formę do pieczenia (np. tortownicę) o średnicy ok. 24 cm i ustaw piekarnik na 180 °C. W rondelku rozpuść masło i dodaj brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i wanilię. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż powstanie bursztynowy, gęsty karmel. Zakręć rondelkiem od czasu do czasu aby karmel równomiernie się rumienił. Przelej go do przygotowanej formy do pieczenia i ułóż na nim jabłka zgodnie z własną fantazją:). W międzyczasie, w misce miksera ubij do białości resztę masła z brązowym cukrem, następnie dodaj jajka, mleko i zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dokładnie wmieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wyłóż powstałe ciasto na przygotowane jabłka. Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym wyjmij je odwracając do góry nogami na talerz. Posyp odrobiną soli morskiej i podawaj.