Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niemożliwie smaczne, odwrócone ciasto z jabłkami i solonym karmelem. Pycha!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31251
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31251
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Natłuść formę do pieczenia (np. tortownicę) o średnicy ok. 24 cm i ustaw piekarnik na 180 °C. W rondelku rozpuść masło i dodaj brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i wanilię. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż powstanie bursztynowy, gęsty karmel. Zakręć rondelkiem od czasu do czasu aby karmel równomiernie się rumienił. Przelej go do przygotowanej formy do pieczenia i ułóż na nim jabłka zgodnie z własną fantazją:). W międzyczasie, w misce miksera ubij do białości resztę masła z brązowym cukrem, następnie dodaj jajka, mleko i zmiksuj do połączenia się składników. Następnie dokładnie wmieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i wyłóż powstałe ciasto na przygotowane jabłka. Włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym wyjmij je odwracając do góry nogami na talerz. Posyp odrobiną soli morskiej i podawaj.