Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tani i przywołujący wspomnienia dla pamiętających stan wojenny. Opis brzmi dramatycznie, ale w czasie gdy czekolada była na karty, blok czekoladowy był wymysłem naszych mam, babć i ciotek...
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10967
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5399
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13236
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4990
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10967
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5399
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13236
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4990
Składniki
W większym rondlu zagotuj wodę z cukrami, dodaj pokrojone masło, i kakao. Wymieszaj, tak aby postawał jednolity płyn. Zostaw do przestygnięcia.
Pokrusz ciastka. Przygotuj pustą plastikową butelkę, umyj ją i wysusz obetnij nożyczkami czubek i szyjkę.Tak żeby został rura otwarta z jednej strony. Fajnie jak butla jest okrągła i gładka.
Do przestudzonej zawartości rondla wsyp bakalie, ciastka i mleko w proszku. Mocno, energicznie wymieszaj, tak aby nie było grudek, przełóż do butli i wstaw do lodówki na kilkanście godzin.
Butelkę usuń, najlepiej ją rozciąć nożyczkami i rozwinąć, jakby zdjąć skórę butelkową. Zostaje wielka czarna gruba rura, którą ja kroję w plastry, a gościom mówię że to czarny salceson.
Wiem że niektórzy robią blok w plastikowych pojemnikach, ale mi się słabo wyjmował i kruszył.
Samo robienie bloku trwa ok 20 minut, ale przedzielone jest przerwą na wystudzenie około godziny.
Uwaga mleko musi być pełne (konsystencja mąki). Nie granulowane, ani odtłuszczone!