Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas letnich upałów, kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, ale nie mamy ochoty prażyć się w kuchni możemy przygotować omlet gotowany na parze. Przygotowanie to krótka chwila, a omlet sam się zrobi w parowarze, a my nie będziemy musieli się gotować razem z nim. Ciasto biszkoptowe wystarczy przelać do żaroodpornej foremki nastawić timer i odczekać, aż się ugotuje. Lekki jak chmurka omlet żółty i aromatyczny od szafranu i wanilii z pełen słodkich plasterków banana. Prosty deser, ale bardzo smaczny i pożywny.
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 66
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 66
Składniki
Białka ubijamy ze szczyptą soli i szafranu na sztywną pianę. Pianę usztywniamy cukrem. Do ubitej piany dodajemy żółtka i śmietanę, ubijamy na niskich obrotach. Do masy dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy silikonową łopatką. Formę smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem trzcinowym. Dno formy wykładamy plasterkami bananów. Wylewamy ciasto. Formę szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze około 25 minut. Długość zależy od wielkości foremki i parowaru. Lepiej gotować chwilę dłużej - ciasto się nie przypali - niż za krótko. Gotowy omlet ostrożnie wyjmujemy z parowaru. Zdejmujemy folię. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam sam, gdyż jest bardzo smaczny. Można jednak podać go np. z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.