Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe i szybkie do przygotowania. Zawsze wychodzą. :-)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94156
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2806
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3585
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1662
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2354
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94156
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2806
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3585
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1662
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2354
Składniki
Ser zmielić 2 razy, przełożyć do miski i wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
Do sera dodać roztrzepane jajka i żółtka, sól, mąkę oraz wymieszaną w jogurcie sodę i proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto. (jak ciasto będzie kleiło się do rąk, podsypać mąką )
Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i wycinać kółka szklanką a środek - kieliszkiem.
Oponki układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką i odłożyć do lekkiego wyrośnięcia na ok 30-40 min.
Po tym czasie rozgrzać olej w rondlu i smażyć oponki na małym ogniu na złoty kolor.
Usmażone oponki układać na papierowym ręczniku a gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!