Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki serowe to pyszna i prosta w przygotowaniu alternatywa dla klasycznych pączków. Lwią częścią ciasta jest tu twaróg, który dodaje wyjątkowego i niebanalnego smaku. Oponki z twarogiem są najbardziej znane i cenione na Ukrainie, skąd pochodzą. Są też znacznie szybsze w przygotowaniu niż nasze rodzime, drożdżowe pączki. Spróbuj, zwłaszcza w Tłusty Czwartek! Świetnie będą pasować do herbaty czy kawy, jako deser lub podwieczorek. Zrobią furorę jako szybkie śniadanie do pracy lub szkoły.
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1265
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1082
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1265
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1082
Składniki
Twaróg zmiel lub użyj już zmielonego, na przykład do serników. Wymieszaj go z mąką, jajkami i cukrem. Zagnieć masę łyżką do całkowitego połączenia składników. Ciasto powinno być elastyczne i dość lepkie. W miseczce połącz sodę z octem i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Na końcu dodaj alkohol i ponownie wymieszaj.
Mokrymi dłońmi uformuj dość gruby rulonik z ciasta. Potnij go na kawałki odpowiadające masie jednej oponki. Uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je na rulonik i zwiń wokół palca, tworząc oponkę. Jeśli chcesz przetestować inną metodę, rozwałkuj ciasto na stolnicy, tak aby miało grubość około 1,5 cm. W razie potrzeby podsyp ciasto mąką z obu stron. Następnie przy pomocy szklanki wytnij z ciasta kółka, a przy pomocy kieliszka wytnij środek, tworząc kształt oponki. Pozostałe ciasto zagnieć ponownie i powtórz wycinanie okręgów.
W garnku podgrzej olej do temperatury ok. 170 st. Celsjusza. Smaż pączki partiami, po 4 minuty z każdej strony. Obracaj widelcem.
Gotowe oponki serowe odkładaj na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypuj pączki cukrem pudrem, kiedy są jeszcze ciepłe. Podawaj po całkowitym ostudzenia, z dodatkiem śmietany lub dżemu.