Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki serowe to pyszna i prosta w przygotowaniu alternatywa dla klasycznych pączków. Lwią częścią ciasta jest tu twaróg, który dodaje wyjątkowego i niebanalnego smaku. Oponki z twarogiem są najbardziej znane i cenione na Ukrainie, skąd pochodzą. Są też znacznie szybsze w przygotowaniu niż nasze rodzime, drożdżowe pączki. Spróbuj, zwłaszcza w Tłusty Czwartek! Świetnie będą pasować do herbaty czy kawy, jako deser lub podwieczorek. Zrobią furorę jako szybkie śniadanie do pracy lub szkoły.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13485
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 121
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 293
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13485
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 121
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 293
Składniki
Twaróg zmiel lub użyj już zmielonego, na przykład do serników. Wymieszaj go z mąką, jajkami i cukrem. Zagnieć masę łyżką do całkowitego połączenia składników. Ciasto powinno być elastyczne i dość lepkie. W miseczce połącz sodę z octem i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Na końcu dodaj alkohol i ponownie wymieszaj.
Mokrymi dłońmi uformuj dość gruby rulonik z ciasta. Potnij go na kawałki odpowiadające masie jednej oponki. Uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je na rulonik i zwiń wokół palca, tworząc oponkę. Jeśli chcesz przetestować inną metodę, rozwałkuj ciasto na stolnicy, tak aby miało grubość około 1,5 cm. W razie potrzeby podsyp ciasto mąką z obu stron. Następnie przy pomocy szklanki wytnij z ciasta kółka, a przy pomocy kieliszka wytnij środek, tworząc kształt oponki. Pozostałe ciasto zagnieć ponownie i powtórz wycinanie okręgów.
W garnku podgrzej olej do temperatury ok. 170 st. Celsjusza. Smaż pączki partiami, po 4 minuty z każdej strony. Obracaj widelcem.
Gotowe oponki serowe odkładaj na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypuj pączki cukrem pudrem, kiedy są jeszcze ciepłe. Podawaj po całkowitym ostudzenia, z dodatkiem śmietany lub dżemu.