Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki serowe to pyszna i prosta w przygotowaniu alternatywa dla klasycznych pączków. Lwią częścią ciasta jest tu twaróg, który dodaje wyjątkowego i niebanalnego smaku. Oponki z twarogiem są najbardziej znane i cenione na Ukrainie, skąd pochodzą. Są też znacznie szybsze w przygotowaniu niż nasze rodzime, drożdżowe pączki. Spróbuj, zwłaszcza w Tłusty Czwartek! Świetnie będą pasować do herbaty czy kawy, jako deser lub podwieczorek. Zrobią furorę jako szybkie śniadanie do pracy lub szkoły.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Twaróg zmiel lub użyj już zmielonego, na przykład do serników. Wymieszaj go z mąką, jajkami i cukrem. Zagnieć masę łyżką do całkowitego połączenia składników. Ciasto powinno być elastyczne i dość lepkie. W miseczce połącz sodę z octem i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Na końcu dodaj alkohol i ponownie wymieszaj.
Mokrymi dłońmi uformuj dość gruby rulonik z ciasta. Potnij go na kawałki odpowiadające masie jednej oponki. Uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je na rulonik i zwiń wokół palca, tworząc oponkę. Jeśli chcesz przetestować inną metodę, rozwałkuj ciasto na stolnicy, tak aby miało grubość około 1,5 cm. W razie potrzeby podsyp ciasto mąką z obu stron. Następnie przy pomocy szklanki wytnij z ciasta kółka, a przy pomocy kieliszka wytnij środek, tworząc kształt oponki. Pozostałe ciasto zagnieć ponownie i powtórz wycinanie okręgów.
W garnku podgrzej olej do temperatury ok. 170 st. Celsjusza. Smaż pączki partiami, po 4 minuty z każdej strony. Obracaj widelcem.
Gotowe oponki serowe odkładaj na papierowe ręczniki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypuj pączki cukrem pudrem, kiedy są jeszcze ciepłe. Podawaj po całkowitym ostudzenia, z dodatkiem śmietany lub dżemu.