Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki serowe z dodatkiem drożdży robiłam po raz pierwszy i trochę na wyczucie. Wyszły pyszniutkie. Polecam.
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3013
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 236
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3013
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 236
Składniki
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15 by urosły. Twaróg zmielić, przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, żółtka, cukier, sodę i wyrośnięty rozczyn.Wyrobić i stopniowo dodawać mąki -tyle by ciasto było elastyczne ale nie za twarde i dało się wałkować. U mnie - wyszło około 50-60 dag . Wyrabiać chwilę i przykryte ściereczką odstawić na godzinę by urosło. Następnie podzielić na 3 równe części, wałkować na grubość 2 cm.Wykrawać szklanką kółka a w środku malutkie otwory (użyłam przyrządu do wycinania gniazd nasiennych w jabłkach). Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Przekładać na tacę wyłożona papierowym ręcznikiem by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać rum, wymieszać i oblać oponki. Ozdobić płatkami migdałowymi.