Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj częstuję Was pysznymi oponkami, takimi mocno serowymi. Niezwykle kalorycznymi, ale co zrobić, karnawałowe słodkości takie właśnie są, bardzo słodkie, bardzo tłuste i bardzo kaloryczne. Nie jemy ich przecież codziennie, więc raz w roku można sobie pozwolić na taką rozpustę. A jak jest u Was? Lubicie takie oponki? Ja bardzo i je przygotowywać i jeść. Godzinka nam wystarczy, żeby mieć pyszny podwieczorek. Może skusicie się na takie oponki. Zróbcie je koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę:)
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 90
Składniki
Ciasto: Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Zmielony przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i żółtko. Ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Wykrawanie: Tak przygotowane ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawamy krążki, a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.
Wykrojone: Tak postępujemy do wykończenia całego ciasta.
Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej. Smażymy oponki z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia się.
Osączanie: Usmażone oponki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Oprószanie: Gotowe oponki oprószamy cukrem pudrem.
Podanie: Tak przygotowane oponki podajemy, a ja smacznego Wam życzę. Moje rady: Z przepisu wyszło mi 40 sztuk oponek, ale ich ilość zależy jak grubo rozwałkujemy ciasto. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.