Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki bez smażenia, dodatkowo z kolorowym lukrem. Nie smakują jak prawdziwe oponki lecz jak ciasteczka.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4966
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13440
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7549
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4966
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13440
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5842
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7549
Składniki
ciasto-Zmiksować, żółtka z cukrem ze szczyptą soli i masłem.Dodać śmietanę, ser i zmiksować. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść. Podzielić na trzy części i wałkować na stolnicy, często podsypując mąką. Wykrawać literatką kółka a w środku naparstkiem robić dziurkę.
Układać na blaszce z papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Choć to nie konieczne bo będą lukrowane.
Piec ok.20-25 min. w 157 *C. Po upieczeniu wystudzić.
lukier-Cukier puder wymieszać z ciepłą wodą i sokiem, na lejącą papkę. Na lukier w pobliżu środka, dodać po kropelce jadalnego barwnika.
Maczać oponki i układać do zastygnięcia. Jak kolor się wyblakł, to ponownie dać barwnik i postępować jak poprzednio.
Jak zastygną to można poskładać razem. Takie ciasteczka wyglądają ciekawie ale są trochę twarde.