Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
a szarlotka to moja propozycja na osłodzenie jesiennych, często deszczowych i pochmurnych dni. Swoją słodycz zawdzięcza ksylitolowi, który w przeciwieństwie do cukru wywiera korzystny wpływ na nasze zdrowie. Mąkę pszenną zastąpiłam w tym przepisie jasną mąką orkiszową. Jest on bogatsza w składniki odżywcze niż zwykła mąką pszenna i zawiera mniej glutenu, a ciasto kruche przygotowane na niej jest moim zdaniem smaczniejsze. Dopełnieniem szarlotki jest krem na bazie mascarpone, który idealnie komponuje się z jabłkowym nadzieniem i aromatyczna dynia duszona w soku pomarańczowym. Kawałek tego ciasta pozwoli poprawić nastrój w długie jesienne wieczory, nie budząc przy tym zbyt dużych wyrzutów sumienia.
Pyszne śniadanie do syta ;) na ciepło Jedna porcja
Odsłon: 21
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 24
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 399
Pyszne śniadanie do syta ;) na ciepło Jedna porcja
Odsłon: 21
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w...
Odsłon: 24
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 399
Składniki
Spód: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce przez minimum godzinę, a następnie pokroić lub zetrzeć na tarce i wyłożyć nim formę o wymiarach 18x23 cm.
Kruszonka: Podane składniki połączyć tworząc okruchy, umieścić kruszonkę w lodówce na czas przygotowania nadzienia.
Nadzienie: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać obraną i startą na tarce dynię, sok z cytryny oraz ewentualnie cukier waniliowy. Rondel umieścić na kuchence i podgrzewać aż jabłka i dynia zmiękną. Pod koniec podgrzewania dodać cynamon i wymieszać nadzienie. Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na ciasto i posypać kruszonką. Formę z ciastem umieścić w piekarniku i piec ok. 60 minut w temperaturze 180 st. C, a po wyjęciu z piekarnika całkowicie wystudzić.
Dynia do dekoracji: 100 g obranej dyni pokroić w niewielkie kwadraciki i umieścić w rondelku z sokiem pomarańczowym, sokiem z cytryny, ksylitolem i cynamonem. Podgrzewać dynię do miękkości i odparowania soku, często mieszając.
Krem: Do schłodzonego mascarpone i śmietany dodać ksylitol i zmiksować na sztywny krem.
Dekoracja: Szarlotkę pokroić na odpowiednie porcje i udekorować je kremem przełożonym do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na kremie delikatnie ułożyć podsmażone plasterki dyni.