Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowa chmurka z niespodzianka w środku
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30995
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3673
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5263
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30995
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3673
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5263
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Z białek ubić pianę. Mąkę i kakao przesiać. Dodać mąkę, kakao i zmiksować. Następnie stopniowo dodawać pianę delikatnie mieszając.Ciasto wylac na wyłożona pergaminem i wysmarowana tłuszczem prostokątną formę. Pięć w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut. Po upieczeniu, zdjąć papier i zawinąć w rulon w ściereczkę do wystygnięcia.
Banany obrać ze skórki i skropić sokiem z cytryny aby nie zczernialy.
250g orzechów zalewamy gorącym mlekiemmlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie, dodajemy stopniowo wystudzone orzechy i miksujemy na gładka masę. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, układamy w rzędzie banany i zawijamy. Wierzch smarujemy kremem, posypujemy pozostałymi orzechami. Można na wierzchu poukładać kawałki całych orzechów. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.