Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakże cudowne połączenie pieczone jabłka i wyrośnięta beza z orzechami. Nam trudno jest oprzeć się jej smakowi, i zawsze znika zanim całkowicie ostygnie. Trudno o dobre zdjęcie :) Polecam
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1005
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 436
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1005
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 102
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym. Potem dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtka. Szybko zagniatamy. Tortownicę 21 cm smarujemy tłuszczem i przygotowanym ciastem wylepiamy spód formy, wstawiamy do lodówki. Obrane jabłka kroimy w kawałki i dusimy cały czas mieszając przez ok. 10 - 15 minut, do całkowitego rozpadnięcia się jabłek. Studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto posypujemy posiekanymi orzechami , nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do uzyskania złotego koloru, około 20 minut.Studzimy. Na przestudzone ciasto nakładamy ostudzone jabłka.
Schłodzone białka ubijamy na puszystą pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo i bardzo powoli dodajemy cukier. Ubijamy do momentu uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Gotową bezę równomiernie rozkładamy na jabłka, posypujemy posiekanymi orzechami. Całość pieczemy a w zasadzie suszymy w 120 C przez około 70 minut. Ciasto powinno studzić się w piekarniku.