Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Figi, orzechy włoskie i miód ...
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 949
Polecam.
Odsłon: 680
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 58
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 949
Polecam.
Odsłon: 680
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 58
Składniki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Blachę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Kolejno dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę, mielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową i esencję waniliową, wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, posypać siekanymi orzechami. Figi pokroić w ćwiartki, ułożyć na cieście.
Piec przez około 45-50 minut. Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące posmarować miodem. Zostawić do ostygnięcia.