Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z internetu na bardzo ciekawe, efektowne ciasto.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 658
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36360
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1179
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 658
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36360
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1179
Składniki
Użyłem foremek 24x24cm powinny być większe, ale ponieważ chciałem upiec blaty na „jednym prądzie”, a były to jedyne foremki w podobnym rozmiarze które posiadam, musiały wystarczyć.
Ciasto zagniotłem z podanych składników i wstawiłem na pół godziny do lodówki. Dzięki temu nie będzie się kurczyło podczas pieczenia. Foremki wyłożyłem papierem do pieczenia. Ciasto podzieliłem na połowę i wyłożyłem nim blaszki.
Masa karmelowo-orzechowa: Masło rozpuściłem z cukrem, dodałem miodu oraz kakao. Na koniec wsypałem orzechy i dokładnie wymieszałem. Ostudzoną masę orzechową wyłożyłem na jeden blat ciasta a następnie oba placki wstawiłem do piekarnika. Piekłem około 15 minut w 170 stopni (użyłem termoobiegu).
Krem: Ten krem doskonale sprawdza się również w karpatce. Obie mąki wymieszałem w części mleka, a pozostałe mleko zagotowałem z cukrem. Wymieszane mleko z mąkami dodałem do całości i gotowałem aż krem zgęstniał do konsystencji budyniu.
Masło zmiksowałem na puszystą masę i powoli dodawałem ostudzony budyń. Uzyskanym krem posmarowałem placek bez orzechów, przykryłem plackiem orzechowym. Wstawiłem do lodówki na całą noc. Zanim nałożymy krem placek można dodatkowo posmarować dżemem.
Przemycamy zdrowie: Do kremu dodałem szczyptę kurkumy. Krem nabiera nie tylko pięknego koloru, ale również pomaga walczyć z cholesterolem.