Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz piec ciasta? Jeśli tak, z pewnością zawsze przygotowujesz jakieś dla gości. Nie chcesz zawieść przyjaciół, którzy spontanicznie zapragnęli cię odwiedzić? Jeśli masz dosłownie godzinę do czasu ich przybycia, zrób błyskawiczny orzechowiec bez pieczenia! Skoro wypieki są twoją pasją, prawdopodobnie masz w domu czekoladę, masło i bakalie. Z powodzeniem możesz połączyć różne gatunki orzechów i wzbogacić je o suszone owoce. Dodaj paczkę herbatników (najlepiej maślanych) i w kilka minut wyczarujesz deser równie efektowny, co smakowity!
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Pokrusz herbatniki na niewielkie kawałki i przełóż do dużej miski. Posiekaj orzechy i dołóż do herbatników. Możesz także dołożyć rodzynki albo suszone wiśnie.
Połam obie czekolady na kostki i rozdrobnij masło. Roztop je w rondelku (na palniku o niskiej mocy) lub w kąpieli wodnej, co pewien czas mieszając. Pod koniec dodaj łyżkę rumu.
Uzyskaną masą zalej herbatniki z bakaliami. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż masa trochę przestygnie.
Wciąż ciepłą masę wyłóż na duży prostokąt folii spożywczej. Zwiń folię w rulon, formując z masy czekoladowej wałek. Włóż go na co najmniej godzinę do lodówki.
Schłodzony orzechowiec przed podaniem oprósz (z pomocą sitka o drobnych oczkach) kakao.