Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ciastem orzechowca jest podobnie jak z bigosem. Każdy ma swój przepis i wszystkie są smaczne pomimo, że przygotowanie jest różne. W moim jest jeden składnik, który jeszcze bardziej podkręca jego smak. Całość na biszkopcie kakaowym lekko nasączonym wodą z sokiem cytryny i polany czekoladową polewą.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12167
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1518
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5597
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12167
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1518
Składniki
Ciasto orzechowe: Posiekane orzechy mieszamy z mąkami oraz proszkiem do pieczenia. Białka o temperaturze pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Porcjami dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 50 min. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony blat ciasta owijamy folią i odstawiamy.
Ciasto biszkoptowe: Pieczemy w formie o wielkości jak ciasto orzechowe. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Przy niskich obrotach miksera dodajemy po jednym żółtku. Następnie porcjami dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto biszkoptowe przelewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrajamy na dwie części. Nasączamy rozcieńczonym sokiem z cytryny.
Masa budyniowa: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kaszką. Do pozostałego mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy ręcznikiem (aby się nie zrobił korzuch) i zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy dodając po łyżce budyniu. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem z czarnej pożeczki, na to wykładamy połowę kremu budyniowego i przykrywamy ciastem orzechowym. Na to ponownie krem budyniowy i nasączony blat biszkoptu.
Polewa: Śmietanę kremówkę mocno podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 1 łyżkę stołową octu lub spirytusy, mieszamy do połączenia składników. Polewę wylewamy na wierzch biszkoptu i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.