Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza jaglana i słodkie orzechy nerkowca świetnie razem smakują.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 19
Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 246
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 82
Wielkanocne specjały.
Odsłon: 100
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 19
Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 246
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 82
Wielkanocne specjały.
Odsłon: 100
Składniki
Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę, aby namiękły. Odcedzamy je z wody, dodajemy kakao i blendujemy (można dosłodzić wedle uznania). Powstałą masą wykładamy spód formy (22) i wkładamy do lodówki.
Mleko gotujemy ze słodzikiem/cukrem i aromatem migdałowym. Dodajemy przepłukaną kasze jaglaną.
Ostudzoną kaszę możecie zblendować na masę bez grudek, ja jednak zostawiłam ją w całości tym razem. Przekładamy ją na schłodzony spód.
Ulubione orzechy kruszymy (lub kupujemy już pokruszone) i usypujemy wierzch. Wciskamy delikatnie, aby orzechy weszły w kaszę. Ciasto wsadzamy do lodówki na parę godzin.
UWAGI Możecie nie robić spodu,wtedy pomijamy kakao a orzechy dodajemy do masy i mieszamy z kaszą.