Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na przepyszne ciasto orzechowe z pomarańczą. Delikatny jak puch biszkopt orzechowy przełożony budyniem z pomarańczy, udekorowany cytrusowym ptasim mleczkiem. Całość ma delikatno aksamitny smak. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Wypiek idealny na święta, lub na Nowy Rok.
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 41
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 57
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2619
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 41
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 57
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2619
Składniki
Przygotowanie. Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃.
Biszkopt orzechowy. Do misy miksera wlewamy 5 białek i zaczynamy ubijanie na najwyższych obrotach miksera. Gdy białka się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo 3/4 szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut (cały proces ubijania białek od początku do końca to 15 minut). Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 5 żółtek. Miksujemy krótko do połączenia i wyłączamy mikser. Wsypujemy 150 g przesianej mąki pszennej, oraz 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Na koniec dodajemy 140 g zmielonych orzechów włoskich i mieszamy. Przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 175 ℃ przez 30-35 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze) Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko wystygnie wyciągamy biszkopt z foremki. Ściągamy papier i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty. Dolny blat wsadzamy do foremki w której był pieczony, a górny blat biszkoptu odkładamy na bok.
Budyń pomarańczowy. Do garnka wlewamy 600 ml. soku z pomarańczy. Zagotowujemy. Do dużego kubka wlewamy 200 ml. soku z pomarańczy. Wsypujemy 2 budynie waniliowe. Mieszamy do rozpuszczenia proszku i wlewamy do gotującego się soku pomarańczowego. Energicznie mieszamy krótko gotując. Gdy budyń zgęstnieje wyłączamy grzanie kuchenki. Dodajemy 200 g masła pokrojonego w kostkę. Mieszamy aż masło się rozpuści. Wsypujemy 1 galaretkę pomarańczową i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Gorący budyń przelewamy na dolny blat biszkoptu w foremce. Wyrównujemy powierzchnię kremu i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Gdy budyń przestygnie wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godzinę aby krem budyniowy stężał.
Ptasie mleczko. Do naczynia wlewamy 300 ml. gorącej wody i wsypujemy 2 galaretki pomarańczowe. Mieszamy aż proszek się rozpuści, a następnie wlewamy 300 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodoną kremówkę (300 ml.) ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 2 minuty. Następnie wlewamy wystudzoną galaretkę i krótko miksujemy. Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc Dekorujemy plastrami pomarańczy.