Pyszny orzechowy tort z trzema masami, orzechową, śmietanową i czekoladową.
Orzechowy tort z orzechów laskowych
Składniki
- składniki na biszkopt orzechowy: 8 jaj 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli
- składniki na masę śmietanową 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 1 szczypta soli
- składniki na masę czekoladową 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki mocnego kakao 50 ml gorącej
- składniki na masę orzechową: 1 puszka masy orzechowej Helio 3 łyżki gęstej śmietany 30 %
- do ozdobienia 1 opakowanie orzechów laskowych Helio 1 polewa czekoladowa deserowa Helio ( pastylki)
- 1 polewa z białej czekolady Helio (pastylki) 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- ponadto: papier pergaminowy bułka tarta
- poncz: 1,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru 1 kieliszek mocnego alkoholu (wódka, spir
Składniki
- składniki na biszkopt orzechowy: 8 jaj 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli
- składniki na masę śmietanową 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 1 szczypta soli
- składniki na masę czekoladową 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki mocnego kakao 50 ml gorącej
- składniki na masę orzechową: 1 puszka masy orzechowej Helio 3 łyżki gęstej śmietany 30 %
- do ozdobienia 1 opakowanie orzechów laskowych Helio 1 polewa czekoladowa deserowa Helio ( pastylki)
- 1 polewa z białej czekolady Helio (pastylki) 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- ponadto: papier pergaminowy bułka tarta
- poncz: 1,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru 1 kieliszek mocnego alkoholu (wódka, spir

Etapy przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę, dolewamy olej, dodajemy białka i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną uprzednio ze zmielonymi orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem pergaminowym, smarujemy olejem i posypujemy np. bułką tartą, brzegów tortownicy nie smarujemy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 St. C przez 40- 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak żeby nie powstały grudki. Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia, ubijamy z dodatkiem soli, dosypujemy cukier puder i jeszcze chwilkę ubijamy. Do śmietany wlewamy całkowicie wystudzoną, płynną żelatynę i mieszamy kilkanaście sekund mikserem na wysokich obrotach.
Masa czekoladowa: Masę czekoladową przygotowujemy tak samo, jak śmietaną z tą różnicą, że przed dodaniem żelatyny wsypujemy kakao.
Masa orzechowa: Masę orzechową przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
Poncz: Do wody dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Składanie tortu: Wystudzony biszkopt przekrawamy na 6 cienkich blatów. Pierwszy blat nasączamy ponczem, smarujemy masą czekoladową, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, smarujemy masą śmietanową, kładziemy trzeci blat, nasączamy ponczem, smarujemy masą orzechową, kładziemy czwarty blat, nasączamy ponczem, smarujemy masą czekoladową, kładziemy piąty blat, nasączamy ponczem, smarujemy masą śmietanową, kładziemy szósty blat, nasączamy ponczem, smarujemy masą czekoladową wierzch tortu i boki.
Zdobienie tortu: Tort obsypujemy zmielonymi orzechami laskowymi zarówno z góry, jak i boki. Przed przygotowaniem białej polewy, otwieramy opakowanie i wyjmujemy kilkanaście krążków. Polewy przygotowujemy zgodnie z instrukcją - jeśli posiadacie w domu mikrofalówki, to polecam włożyć polewy na 1,5 minuty, wtedy ładnie się rozpuszczą. Odcinamy róg opakowania polewy deserowej i na kawałku papieru pergaminowego rozsmarowujemy łyżką polewę tak, aby wyszedł nam nieduży prostokąt - smarujcie dość grubo, bo inaczej ozdoby wam się połamią, zanim umieścicie je na torcie. Resztą czekolady deserowej zdobimy tort, zostawiając kółko w środku. Oczywiście czekoladą białą też robimy szlaczki :). W wolne miejsca pomiędzy szlaczkami wciskamy orzechy laskowe i krążki białej czekolady. Zastygniętą na papierze pergaminowym czekoladę łamiemy w podłużne paski, delikatnie wciskamy je w środek tortu. Tort chłodzimy w lodówce najlepiej 48 godzin.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4833

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 407
Ostatnio komentowane przepisy
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4833

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 407



Składniki
- składniki na biszkopt orzechowy: 8 jaj 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli
- składniki na masę śmietanową 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 1 szczypta soli
- składniki na masę czekoladową 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki mocnego kakao 50 ml gorącej
- składniki na masę orzechową: 1 puszka masy orzechowej Helio 3 łyżki gęstej śmietany 30 %
- do ozdobienia 1 opakowanie orzechów laskowych Helio 1 polewa czekoladowa deserowa Helio ( pastylki)
- 1 polewa z białej czekolady Helio (pastylki) 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- ponadto: papier pergaminowy bułka tarta
- poncz: 1,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody sok z połówki cytryny 2 łyżki cukru 1 kieliszek mocnego alkoholu (wódka, spir
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę, dolewamy olej, dodajemy białka i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną uprzednio ze zmielonymi orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem pergaminowym, smarujemy olejem i posypujemy np. bułką tartą, brzegów tortownicy nie smarujemy. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 St. C przez 40- 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak żeby nie powstały grudki. Śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia, ubijamy z dodatkiem soli, dosypujemy cukier puder i jeszcze chwilkę ubijamy. Do śmietany wlewamy całkowicie wystudzoną, płynną żelatynę i mieszamy kilkanaście sekund mikserem na wysokich obrotach.
Masa czekoladowa: Masę czekoladową przygotowujemy tak samo, jak śmietaną z tą różnicą, że przed dodaniem żelatyny wsypujemy kakao.
Masa orzechowa: Masę orzechową przekładamy do miseczki, dodajemy śmietanę i mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy.
Poncz: Do wody dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Składanie tortu: Wystudzony biszkopt przekrawamy na 6 cienkich blatów. Pierwszy blat nasączamy ponczem, smarujemy masą czekoladową, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, smarujemy masą śmietanową, kładziemy trzeci blat, nasączamy ponczem, smarujemy masą orzechową, kładziemy czwarty blat, nasączamy ponczem, smarujemy masą czekoladową, kładziemy piąty blat, nasączamy ponczem, smarujemy masą śmietanową, kładziemy szósty blat, nasączamy ponczem, smarujemy masą czekoladową wierzch tortu i boki.
Zdobienie tortu: Tort obsypujemy zmielonymi orzechami laskowymi zarówno z góry, jak i boki. Przed przygotowaniem białej polewy, otwieramy opakowanie i wyjmujemy kilkanaście krążków. Polewy przygotowujemy zgodnie z instrukcją - jeśli posiadacie w domu mikrofalówki, to polecam włożyć polewy na 1,5 minuty, wtedy ładnie się rozpuszczą. Odcinamy róg opakowania polewy deserowej i na kawałku papieru pergaminowego rozsmarowujemy łyżką polewę tak, aby wyszedł nam nieduży prostokąt - smarujcie dość grubo, bo inaczej ozdoby wam się połamią, zanim umieścicie je na torcie. Resztą czekolady deserowej zdobimy tort, zostawiając kółko w środku. Oczywiście czekoladą białą też robimy szlaczki :). W wolne miejsca pomiędzy szlaczkami wciskamy orzechy laskowe i krążki białej czekolady. Zastygniętą na papierze pergaminowym czekoladę łamiemy w podłużne paski, delikatnie wciskamy je w środek tortu. Tort chłodzimy w lodówce najlepiej 48 godzin.