Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój przysmak świąteczny z dzieciństwa. Teraz piekę je swoim dzieciom i obdzielam nimi sąsiadów.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 278
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 328
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 52
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 62
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 278
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 328
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 52
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 62
Składniki
W jogurcie rozmieszać proszek i sodę. Obie mąki wysypać na blat, posiekać z masłem lub margaryną. Dodać cukier puder, żółtka i śmietanę z sodą i proszkiem. Wyrobić gładkie ciasto. Owinąć folią. Umieścić w chłodnym miejscu na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Uformować cienki wałek i pociąć na malutkie kawałki. W dłoniach formować małe kulki wielkości orzecha laskowego. Piec 2 -3 minuty.
Zmielone orzechy zalać wrzącym mlekiem, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Jeżeli masa jest za gęsta- dodać jeszcze 2-3 łyżki mleka. Utrzeć miękkie masło i stopniowo dodawać po łyżce masę orzechową i masę kajmakową. Napełniać skorupki orzeszków i sklejać po dwa. Oprószyć cukrem pudrem.