Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i dodatkiem kremowego nadzienia twarogowego, musicie koniecznie wypróbować przepis Tomasza Strzelczyka. Receptura i sposób wykonania jest dziecinnie prosty, jedyne, w co musisz się uzbroić to cierpliwość, ponieważ ciasto musi dwukrotnie wyrastać.
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 19
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 223
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 24
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 19
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 223
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 24
Składniki
Przygotuj ciasto. Mleko podgrzej na małym ogniu, powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Do dużej miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i wlej mleko. Całość wymieszaj za pomocą rózgi do połączenia się składników. Następnie do rozczynu wsyp 6 łyżek mąki, ponownie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Do rondelka przełóż masło i trzymaj na małym oginu do momentu, aż się roztopi.
Do zaczynu przesiej mąkę wraz z cukrem wanilinowym, wymieszaj, po czym dodaj żółta, cukier i roztopione masło. Całość zacznij wyrabiać rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na minimum godzinę.
Przygotuj nadzienie.Twaróg przenieś do miski i rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj żółtka, masło oraz cukier puder. Całość zmiksuj lub dokładnie wymieszaj, tak, aby powstała jednolita masa.
Przygotuj kruszonkę. Do miski przełóż masło, wsyp mąkę i cukier. Składniki rozcieraj w palcach, tak, aby powstała kruszonka.
Jagody umyj, osusz i przełóż do miseczki. Wsyp do nich mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Wszystko bardzo delikatnie wymieszaj.
Zrób jagodzianki. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez około minutę. Następnie odrywaj i formuj z niego kule wielkości małej pomarańczy. Wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozwól im wyrastać przez 30 minut.
Po upływie czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość, zrób w każdej bułeczce wgniecenie - Tomasz Strzelczyk używa do tego kokilki. Dno kokilki smaruje olejem i przy jej pomocy robi wgniecenie.
W każdym zagłębieniu umieść twaróg i wyrównaj z wierzchu, następnie ułóż jagody. Brzegi jagodzianek posmaruj rozkłóconym jajkiem, na samym końcu posyp obficie kruszonką.
Otwarte jagodzianki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut, do zarumienienia. Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA