Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to hit lata ! Maślane herbatniki, budyniowy krem, warstwa orzeźwiającej galaretki z owocami, biszkopty i mleczna polewa. Słodka uczta dla podniebienia. Jak tradycyjna góra lodowa niezbyt mi smakuje bo jest zwyczajnie mdła i za słodka, tak tutaj owoce zatopione w galaretce doskonale podkreśliły smak tego ciasta. Ciasto wygląda efektownie a wcale nie jest pracochłonne. Bardzo polecam!
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99210
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1099
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5125
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13843
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99210
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 1099
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5125
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13843
Składniki
Krem budyniowy: 200 ml mleka odlewamy i mieszamy w nim żółtka, budyń oraz mąkę pszenną do jednolitej konsystencji bez grudek. Resztę mleka zagotowujemy w garnku razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy na gotujące się mleko rozrobioną mieszaninę i gotujemy gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło o temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy miksując stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy na krem.
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wsypujemy owoce, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, na dnie układamy na całości warstwę kakaowych herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy kakaowymi herbatnikami i wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, znów przykrywamy maślanymi herbatnikami, wykładamy resztę kremu, w ciasto wciskamy przekrojone na pół biszkopty cięciem do dołu.
Polewa: Masło , wodę oraz cukier podgrzewamy na ogniu aż cukier i masło się rozpuści, mieszaninę studzimy i cały czas mieszając rózgą kuchenną, wsypujemy partiami mleko w proszku aż powstanie gęsta polewa. Odlewamy 1/3 polewy i mieszamy z łyżką kakao. Białą polewę rozprowadzamy w całości na biszkoptach z ciemnej polewy robimy esy floresy. Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub całą noc. Słodkich wypieków!