Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owocowy bzik to połączenie wszystkich owoców, które znajdziesz na swoim lokalnym ryneczku, zalane galaretką na bazie soku jabłkowego. Jeśli chcesz, z powodzeniem możesz zmienić proporcje owoców lub dodać swoje ulubione. To idealny deser na lato, kiedy zmagasz się z upałami! Możesz podać je w małych foremkach, ale także przyrządzić jedną dużą galaretkę, na przykład w formie od babki!
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8373
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253435
Polecam.
Odsłon: 1463
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1807
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8373
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253435
Polecam.
Odsłon: 1463
Składniki
Wszystkie owoce umyj i dobrze osusz. Obierz kiwi, a następnie wszystkie duże owoce pokrój w kostki – morele, kiwi, morele w nieco większe; śliwki, truskawki i brzoskwinie w mniejsze. Maliny, porzeczki i borówki zostaw tak, jak są.
W szklance soku jabłkowego wymieszaj żelatynę. Odstaw.
Pozostały sok zgotuj w garnku razem z sokiem cytrynowym i cukrem. Odstaw do lekkiego przestygnięcia i wymieszaj z mieszanką żelatyny. Odstaw do przestudzenia do temperatury pokojowej.
Wszystkie owoce wymieszaj w misce i przełóż je do małych foremek. Zalej owoce przygotowaną galaretką aż po sam brzeg. Wstaw je do lodówki na 3-4 godziny, do stężenia.
Kiedy galaretka z owocami będzie już całkowicie zastygnięta, do głębokiej miski wlej gorącą wodę. Szybko włóż foremkę do wody, by nie wlała się do środka. Kiedy brzegi odrobinę stopnieją, wyjmij foremkę i odwróć ją, wyjmując owocowego bzika na talerz.
Podawaj deser na zimno. Przechowuj go w lodówce do 5 dni.