Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znów świąteczne smaki, tym razem w ciastach z mąką owsianą. Są kruche i nie bardzo słodkie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1353
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2944
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1031
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1806
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1353
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2944
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1031
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1806
Składniki
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie dzielimy na 3 części i każdą wałkujemy na 5-6mm grubości. Wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości i wielkości ciastek. Powinny się zarumienić, ale nie przypiec. Ciasteczka można polać lukrem, ale mi smakują same - czuć wtedy mocno owsiany smak. Ciasteczka najlepsze są po 2-3 dniach.