Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znów świąteczne smaki, tym razem w ciastach z mąką owsianą. Są kruche i nie bardzo słodkie.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13942
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 41
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10301
Szybka i smaczna
Odsłon: 13942
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 41
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10301
Składniki
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie dzielimy na 3 części i każdą wałkujemy na 5-6mm grubości. Wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Długość pieczenia zależy od grubości i wielkości ciastek. Powinny się zarumienić, ale nie przypiec. Ciasteczka można polać lukrem, ale mi smakują same - czuć wtedy mocno owsiany smak. Ciasteczka najlepsze są po 2-3 dniach.