Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, beztłuszczowe, najeżone bakaliami ciastka śniadaniowe, które można "włożyć do kieszeni" i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44635
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182045
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 219
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44635
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182045
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 219
Składniki
Składniki na półtorej blachy średniej wielkości ciasteczek. Do miski wsypać sypkie składniki - płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać bakalie - owoce goji, żurawinę, rodzynki, orzechy macadamia. Dołożyć składniki płynne - jogurt, miód, pastę waniliową, jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką - ewentualnie wyrobić ręką.
Ciastka formować na desce czy stolnicy w następujący sposób: - rozsmarować po niej grubą warstwę masy - wycinać okrągłe kształty szklanką - ostrożnie podwadzić łopatką i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę - na blasze dodatkowo rozpłaszczyć łopatką Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 18-20 min - piekłam 20 min, ale następnym razem postaram się trzymać 18 min. - wyjdą jaśniejsze i mniej zrumienione.
Są to ciasteczka, które każdy może zrobić dokładnie pod swój gust - wystarczy tylko użyć ulubionych bakalii. Nigdy się nie znudzą, bo kompozycje składników można mieszać do woli. Ja koniecznie chciałam tu wypróbować lekko kwaskowate jagody goji oraz niemalże mleczne orzechy macadamia. Ciasteczka z dodatkiem jagód goji wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka zyskała - podoba mi się ten intensywnie czerwony ciapek z owoców w środku ciastek - to jeszcze ich kwaskowaty posmak świetnie przełamał się ze słodką rodzynką. Orzechy macadamia z kolei nadały im delikatnego, wręcz maślanego smaku.