Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
..tłusty czwartek zbliż się dużymi krokami, mimo że mam 3 ulubione przepisy na pączki to co roku staram się zrobić jakieś nowe, dziś pączki z przepisu zapisanego kilka lat temu na kartce w sumie to nie pamiętam od kogo go mam. Z podanych składników wyszły mi 23 pączki...
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5319
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5319
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Składniki
Do miski wsypać obie mąki zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru; zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść ciasto; wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.
Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki. Do środka dodając marmoladę. Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.
Smalec topimy w rondlu, jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony po około 2 minuty. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym, jak chwilkę przestygną oprószamy cukrem pudrem