Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś jest Dzień Mamy więc postanowiłam dzieciom usmażyć parę szybkich pączków no w miarę szybkich ponieważ to drożdżowe. Nie wiem czy wy to widzicie ? wytężcie wyobraźnię, czy między pączkami widzicie małego biednego żuczka ? ja widzę i to bardzo dokładnie no chyba że mnie wzrok myli ale raczej nie. Polecam te pączusie są z wierzchu bardzo chrupiące zaś w środku mięciutkie jak puch.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1141
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 277
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1141
Składniki
Do miski wsypać mąkę, cukier, ocet oraz wbić całe jajko w środku mąki zrobić rowek wsypać drożdże, na drożdże wsypać odrobinę cukru i mąki i zalać ciepłą wodą delikatnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż drożdże zaczną pracować.
Gdy już jest widoczna praca drożdży gołym okiem wlać mleko ( można lekko podgrzać ) i całość za pomocą łyżki dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Wymieszane ciasto postawić pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość do garnka wlać 1,5 litra oleju ( zależne jest to od garnka w jakim będziemy smażyć ), olej rozgrzać. Następnie łyżkę moczyć w gorącej wodzie nabierać dowolnej wielkości ciasto.
Na rozgrzany olej nakładać porcję ciasta ( nie za dużo ponieważ w czasie smażenia pączki rosną ). Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano ( nie dolewać oleju w czasie smażenia ponieważ będą pić dużo oleju ).
Po usmażeniu pączki wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby ociekły z wyciąganego tłuszczu, można obsypać cukrem pudrem. Takie pączusie nadają się dla dzieci i rodziny.