Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste pączki na kefirze. Wychodzą lekkie i delikatne jak chmurka. Nadziane ulubioną konfiturą lub kremem będą stanowiły doskonały deser na karnawał. Ile usmażysz, tyle zniknie z talerza.
Składniki
Do miski wkrusz świeże drożdże, przysyp je cukrem, dodaj lekko podgrzany kefir. Składniki wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Do osobnej miski przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli, wbij 3 żółtka jaj i wyrośnięty zaczyn. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone, przestudzone masło i łyżkę spirytusu. Ciasto wyrabiaj dłońmi przez około 15 minut (powinno być jędrne i dobrze napowietrzone oraz nie kleić się do rąk).
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę (przez ten czas ciasto na pączki powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 2 cm. Za pomocą szklanki wytnij krążki.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni. Pączki na kefirze smaż z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone pączki odsącz na ręczniku papierowym.
Do rękawa cukierniczego z zamontowaną końcówką przełóż nadzienie, Wypełnij nim środek pączków.
Pączki z nadzieniem udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!