Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 29
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 17444
Polecam.
Odsłon: 29
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 17444
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, solą i suchymi drożdżami. Dodaj jajko, żółtko, ciepłe mleko oraz roztopiony tłuszcz. Wyrób ciasto. Przełóż je do miski wysypanej mąką, przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
Ciasto wyjmij na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką. Szklanką wytnij kółka, a w ich środkach małym kieliszkiem otworki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj i zostaw, by podwoiły objętość.
Oponki piecz 10-15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C. Gdy wystygną, zanurz je w roztopionym maśle i natychmiast obtocz w cukrze pudrze. Pokruszoną czekoladę rozpuść ze śmietanką i zrób nią dekoracyjne wzorki.
Oponki możesz również usmażyć w mocno rozgrzanym oleju. Następnie ułóż je na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Sztuka: 190 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie