Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki pieczone – wersja dla tych, którzy dbają o linię. Choć nie wyglądają jak te tradycyjne smażone to wg mnie ich smak i lekkość sprawia, że nie można im nic zarzucić. Są po prostu pyszne. A do tego mają jeszcze jedną zaletę – samo wyrabianie ciasta zajmuje dosłownie jedną minutę. Jeszcze ciepłe z kubkiem mleka smakują obłędnie.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 384
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3841
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 270
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 384
Składniki
Drożdże wkruszamy do garnuszka, zasypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy 4 łyżki mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże ruszą.
Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem do momentu aż masło się rozpuści. Lekko studzimy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, mleko z masłem, drożdżowy zaczyn. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy dosłownie minutę. Miskę oprószamy mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
Z wyrośniętego z ciasta formujemy wałek, kroimy na plastry. Każdy formujemy na kółko o średnicy ok 10 cm (uważamy aby ciasto nie było zbyt cienkie), na środek wykładamy łyżeczkę ulubionych konfitur, sklejamy i formujemy pączki.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy pączki (sklejoną częścią do spodu). Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Gotowe smarujemy z wierzchu mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.