Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pączki z nadzieniem różanym.
Szybka i smaczna
Odsłon: 13980
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 45
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10346
Szybka i smaczna
Odsłon: 13980
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 45
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10346
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!