Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najłatwiejsze i najszybsze do wykonania pączki. Polane cytrynowym lukrem znikają szybciej niż się je robi :)
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 948
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1605
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1836
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9116
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 948
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 1605
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1836
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 9116
Składniki
Z ciasta wycinamy okrągłe plastry ( użyłem szklanki o średnicy 7 cm i wyszło 15 krążków ). Połowę plastrów smarujemy roztrzepanym jakiem. Na posmarowane krążki kładziemy łyżeczkę dżemu. Następnie przykładamy nieposmarowanymi plastrami lekko dociskając brzegi. Gotowe pączki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Ostudzone pączki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Lukier robimy następująco: do miseczki wsypujemy 10 łyżek cukru pudru, wlewamy 3 łyżki soku z cytryny lub wody i dokładnie rozcieramy. Gęstość nie powinna większa niż ciepłego budyniu.