A oto kolejna moja propozycja na pączki mniej tradycyjne , z pysznym budyniowo -orzechowym nadzieniem. To coś dla smakoszy uwielbiających orzechy i nie tylko . Ciasto jest bardzo mięciutkie i delikatne polecam :)
Pączki z nadzieniem orzechowym
Składniki
- ciasto
- mąka 60 dag
- cukier puder 1/2 szkl.
- mleko 1/2 szkl.
- śmietanka kremówka 1/2 szkl.
- drożdże 5 dag
- żółtka 5 szt i 1 białko
- masło 8 dag
- sól 1/4 łyżeczki
- Krem
- budyń waniliowy połowa opakowania
- mleko 1 szkl.
- masło 2,5 dag
- cukier 2 łyżki
- mielone orzechy włoskie lub laskowe 7 dag
Składniki
- ciasto
- mąka 60 dag
- cukier puder 1/2 szkl.
- mleko 1/2 szkl.
- śmietanka kremówka 1/2 szkl.
- drożdże 5 dag
- żółtka 5 szt i 1 białko
- masło 8 dag
- sól 1/4 łyżeczki
- Krem
- budyń waniliowy połowa opakowania
- mleko 1 szkl.
- masło 2,5 dag
- cukier 2 łyżki
- mielone orzechy włoskie lub laskowe 7 dag

Etapy przygotowania
Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże 2 łyżki mąki i cukru pudru , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia .
Żółtka i białko ucieramy z cukrem pudrem, solą i masłem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek i wlewamy zaczyn, masę jajeczną i lekko podgrzaną śmietankę .Całość zagniatamy do momentu odchodzenia ciasta od ręki.Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę .
W połowie mleka rozrabiamy budyń z cukrem, pozostałe gotujemy razem z masłem i wlewamy budyń , gotujemy do zgęstnienia. Następnie wsypujemy mielone orzechy dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką kółka i teraz są dwa sposoby albo układamy nadzienie na płat ciasta , zalepiamy brzegi i formujemy kulki lub nadziewamy dopiero po usmażeniu pączków.Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką , nadziane kładziemy zlepieniem do stolnicy.
Smażymy na rozgrzanym smalcu , sprawdzając za pomocą małego kawałka ciasta czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany- powinien szybko wypłynąć na powierzchnie i ładnie się rumienić .
Pączki smażymy z każdej strony- nadziane kładziemy zlepieniem do góry, osączamy na papierowych ręcznikach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 259

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 360

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 825
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 259

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 360

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 825



Składniki
- ciasto
- mąka 60 dag
- cukier puder 1/2 szkl.
- mleko 1/2 szkl.
- śmietanka kremówka 1/2 szkl.
- drożdże 5 dag
- żółtka 5 szt i 1 białko
- masło 8 dag
- sól 1/4 łyżeczki
- Krem
- budyń waniliowy połowa opakowania
- mleko 1 szkl.
- masło 2,5 dag
- cukier 2 łyżki
- mielone orzechy włoskie lub laskowe 7 dag
Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże 2 łyżki mąki i cukru pudru , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia .
Żółtka i białko ucieramy z cukrem pudrem, solą i masłem na puszystą masę.Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek i wlewamy zaczyn, masę jajeczną i lekko podgrzaną śmietankę .Całość zagniatamy do momentu odchodzenia ciasta od ręki.Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy wilgotną ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę .
W połowie mleka rozrabiamy budyń z cukrem, pozostałe gotujemy razem z masłem i wlewamy budyń , gotujemy do zgęstnienia. Następnie wsypujemy mielone orzechy dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 2 cm i wykrawamy szklanką kółka i teraz są dwa sposoby albo układamy nadzienie na płat ciasta , zalepiamy brzegi i formujemy kulki lub nadziewamy dopiero po usmażeniu pączków.Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką , nadziane kładziemy zlepieniem do stolnicy.
Smażymy na rozgrzanym smalcu , sprawdzając za pomocą małego kawałka ciasta czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany- powinien szybko wypłynąć na powierzchnie i ładnie się rumienić .
Pączki smażymy z każdej strony- nadziane kładziemy zlepieniem do góry, osączamy na papierowych ręcznikach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.