Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pączki z lukrem i skórką pomarańczową.Wciąż jeszcze trwa karnawał, więc w weekend śmiało możecie je upiec. Do niedawna jeśli piekłam pączki z różą, dawałam marmoladę różaną, o smaku róży, itp. W tym roku kupiłam, niestety nie mam własnych, płatki róży w cukrze i uważam, że są o niebo lepsze od tych wszystkich marmolad. Oczywiście cena takiego słoiczka jest odpowiednio wyższa, ale warto zainwestować.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 893
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 61
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 401
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 142
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 893
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 61
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 401
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 142
Składniki
W garnuszku zrobić rozczyn, czyli: Wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy połowę mleka przewidzianego do ciasta, wsypujemy 15 dkg mąki i łyżkę cukru. Całość ucieramy łyżką do jednolitej konsystencji. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ma odpowiednią gęstość, odstawiamy go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinien podwoić swoją objętość. Uwaga: Drożdże i mleko należy wyjąć z lodówki dwie lub trzy godziny przed przystąpieniem do pracy, aby produkty miały temperaturę pokojową. Do malaksera wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy resztę cukru i mleka, jajko, żółtka i odrobinę soli. Jeżeli zaczyn jest wyrośnięty dokładamy go do przygotowanych składników. Całość miksujemy 2 minuty. Do ciasta dodajemy spirytus oraz roztopioną margarynę, ponownie miksujemy do połączenia składników (maksymalnie 60 sekund). Ciasto przekładamy z malaksera do miski, przez chwilę wyrabiamy go ręką. Kiedy ciasto jest gładkie, odchodzi od ręki a na jego powierzchni pojawiają się pęcherzyki powietrza, nakrywamy go czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto (powinno zwiększyć objętość o 100%), wykładamy na stolnicę, dzielimy na połowę. Każdy kawałek wałkujemy delikatnie na grubość 1 cm. Z połowy rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki o średnicy 4 cm (robiłam to przy użyciu szklanki), na drugiej części rozwałkowanego ciasta szklanką zaznaczamy tylko kontury, ale nie odcinamy od razu krążków. Na zarysowanych krążkach kładziemy 1/2 łyżeczki płatków różanych w cukrze. Następnie na każdy krążek z nadzieniem nakładamy wcześniej wycięte krążki, dociskamy je dokładnie palcami naokoło każdego krążka, po czym szklanką wykrawamy całego już pączka.
Wszystkie pączki układamy na deseczce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki omiatamy z mąki, smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Osobiście po odwróceniu pączków, zmniejszam nieco temperaturę smażenia. Mam wtedy pewność, że na zewnątrz nie będą się zbyt szybko rumienić, co z kolei spowoduje, że będą miały czas na to, aby ładnie upiec się w środku i nie mieć tak zwanego "zakalca". Upieczone pączki osączamy na papierowym ręczniku. Gdy lekko przestygną lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową. Lukier: Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym i przegotowaną wodą. Powstaje nam błyskawicznie pyszny lukier, którym możemy dekorować pączki. Oczywiście można poszaleć i Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 20 pączków.
Smacznego.