Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Palmiery to lekkie i chrupiące ciasteczka z ciasta francuskiego, cukru i przypraw. Ciekawego aromatu dodaje skórka pomarańczowa, która przełamuje słodycz. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego, przysmak jest bardzo szybki w przygotowaniu.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2021
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2021
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13001
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 261
Składniki
Przygotuj mieszankę, łącząc: cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon. Rozdziel ją po równo do 2 miseczek. Do jednej z nich dodaj skórkę pomarańczową.
Rozłóż jeden z arkuszy ciasta francuskiego. Posyp ciasto francuskie mieszanką cukrową bez skórki. Wciśnij ją do ciasta za pomocą wałka. Nałóż na ciasto francuskie połowę mieszanki cukrowej ze skórką pomarańczową. Zaznacz ostrym nożem środek arkusza.
Zwijaj ciasto w rulonik – najpierw prawą krawędź zwijaj z lewo do środka, a następnie lewą krawędź zwiń do prawej. Powinien powstać zwój. Owiń go w folię spożywczą i wstaw go do lodówki na ok. 30 minut.
Powtórz czynność z drugim arkuszem ciasta francuskiego. Po schłodzeniu pokrój zwój w plastry o grubości ok. 1 cm.
Układaj ciasteczka poziomu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 5 cm od siebie. Resztką mieszanki cukrowej pozostałej na blacie roboczym posyp ciasteczka przed pieczeniem.
Wstaw blaszkę do piekarnika nastawionego do 200 st. Celsjusza. Piecz palmiery przez 8-9 minut. Po tym czasie wyjmij je i obróć na drugą stronę. Kontynuuj pieczenie przez 10-12 minut, do ładnego zezłocenia.
Wyjmij ciasteczka z piekarnika i studź je przez 5 minut na blaszce, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Palmiery przechowuj w temperaturze pokojowej przez maksymalnie tydzień.