Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko słodkie, chrupiące ciasteczka o delikatnym posmaku cynamonu idealne do kawy lub jako przekąska w ciągu dnia.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 341
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1408
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 341
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1408
Składniki
Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych otworach. Do miski wsyp mąkę dodaj sól oraz masło i wymieszaj widelcem do otrzymania kruszonki. Wlej lodowatą wodę i połącz za pomocą widelca a następnie wyrabiaj rękami do połączenia składników w kulę ciasta. Zrób to szybko żeby masło nie zdążyło się roztopić. Zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 30 min.
Następnie rozwałkuj na kształt prostokąta podsypując mąką. Złóż na trzy części, przekręć o 90°, ponownie rozwałkuj, złóż na trzy części, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez 1 godzinę.
Cukier wymieszaj z cynamonem.
Ciasto rozwałkuj cienko na kształt prostokąta i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Dociśnij cukier za pomocą wałka. Zroluj jedną część ciasta do połowy a następnie tak samo postąp z drugą częścią. Otrzymasz dwa wałeczki złączone od dołu. Schłódź ciasto przez 30 min (możesz pominąć ten krok). Pokrój uformowane ciasto na plasterki o grubości ok. 1 cm. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem pozostawiając odstępy (ciasto lekko urośnie). Piecz w 200°C przez 20 min. Po 10 min przewróć ciastka na drugą stronę żeby się równo zrumieniły.