Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie to jedno z moich ulubionych. Choć jest dość kaloryczne co jakiś czas pozwalam sobie na takie smakołyki.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7907
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1188
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13679
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7907
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1188
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13679
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozkładamy na blacie podsypanym delikatnie mąką (aby ciasto się nie przyklejało). W miseczce mieszamy cynamon z cukrem. Posypujemy nim wierzch ciasta i lekko dociskamy ręką. Boki ciasta składamy do środka na pół. Ponownie posypujemy cukrem z cynamonem i ponownie boki składamy na pół w kierunku środka. Następnie posypujemy cukrem i całość składamy na pół (tak jak byśmy zamykali książkę). Oprószamy cukrem.
Złożone ciasto kroimy na ok 8mm plastry. Układamy je na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - W DUŻYCH ODSTĘPACH- posypujemy cukrem i lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º, pieczemy 15-20 minut (na złoty kolor). Przekładamy na kratkę i studzimy.