Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1065
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 157
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2198
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4231
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1065
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 157
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2198
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4231
Składniki
W misce wymieszaj mąkę i cukier puder Następnie z mąką posiekaj zimne masło Do powstałej kruszonki dodaj jajko roztrzepane ze szczyptą soli Wyrób szybko gładkie ciasto Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 min Po tym czasie odrywaj z ciasta małe kawałki ciasta i roluj do uzyskania wałeczka (w razie potrzeby podsyp ciasto niewielką ilością mąki) Wałeczek powinien mieć średnice mniej więcej taką jak palec wskazujący Następnie wałeczek podziel na kawałki o długości mniej więcej palca wskazującego Z jednej strony wałeczka wciśnij migdał tak żeby całość przypominała palec zakończony paznokciem Nożem zrób dosyć płytkie nacięcia przypominające zgięcia w palcach Dwie kreseczki zrób w odległości ok. 2/5 ciasteczka a trzy kreseczki w odległości 4/5 Ułóż gotowe ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia Piecz w temp. 200°C przez 10-15 min do zrumienienia Po ostudzeniu posmaruj lekko dżemem krawędź między paznokciem a palcem, co ma przypominać zakrwawione palce