Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10578
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5344
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4726
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10578
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6106
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5344
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12973
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4726
Składniki
Z mąki, 1 kostki masła, 100 g cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie równe części
Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę.
Na ciasto nakładamy warstwę powideł - 250g
Na powidła wykładamy 100 g rodzynek
Z 2 białek ubijamy pianę, utrwalamy cukrem pudrem (5 łyżek).
Ubite białka z cukrem delikatnie mieszamy z orzechami i wykładamy na ciasto z powidłami i rodzynkami
Pieczemy na złoty kolor około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą połową ciasta postępujemy dokładnie tak samo. i mamy upieczone w ten sposób dwa identyczne placki.
Z mleka i budyniu ugotować masę, odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem (0,5 szklanki) i cukrem waniliowym.
Do utartego masła dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, dokładnie mieszamy.
Na jedną część ciasta przekładamy połowę masy.
Przykrywamy drugą częścią ciasta, posypujemy cukrem pudrem i pyszne ciasto gotowe. Smacznego.