Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na deser, który będzie idealnym uzupełnieniem walentynkowej kolacji! Przygotujemy romantyczną panna cottę, której warstwy przepleciemy galaretką z truskawek i Prosecco. Śmietanka jest przyjemnie kremowa, z bardzo mile wyczuwalną nutką wanilii. Galaretka to pyszne połączenie smaku świeżych truskawek i delikatnej nutki Prosecco, która uzupełnia smak owoców. Prosty, nieskomplikowany deser, który koniecznie musicie przygotować dla Ukochanej lub Ukochanego.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416553
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416553
Składniki
Do miseczki wypełnionej zimną wodą włóż dwa i pół listka żelatyny. Upewnij się, że wszystkie listki są dokładnie zanurzone w wodzie, i odstaw je do namoczenia na około 5 minut.
Do średniego rondelka wlej 200 ml śmietanki kremówki i 100 ml mleka. Dodaj do nich 25 g cukru i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zawartość rondelka przemieszaj do rozpuszczenia cukru i podgrzewaj, aż śmietanka zacznie się delikatnie gotować. Kiedy to nastąpi, zdejmij rondelek z ognia i dodaj do niego dobrze odciśniętą żelatynę. Zawartość rondelka mieszaj, aż listki się rozpuszczą. Tak przygotowaną śmietankę odstaw do lekkiego wystudzenia. Najlepiej jest przelać ją do osobnego naczynia i odstawić na blat, na około 10 – 15 minut.
Do zimnej wody włóż trzy listki żelatyny. Naczynie odstaw na około 5 minut.
200 g świeżych truskawek rozdrobnij za pomocą blendera do uzyskania gładkiego sosu. Przelej sos truskawkowy przez drobne sitko.
Do niewielkiego rondelka przelej około 100 ml wytrawnego Prosecco i dodaj do niego 20 g cukru. Zawartość naczynia przemieszaj do połączenia składników i podgrzej do lekkiego zagotowania. Zdejmij rondelek z ognia i, tak jak w przypadku śmietanki, dodaj do niego dobrze odciśniętą z wody żelatynę. Zawartość naczynia wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Dodaj do rondelka pozostałe 50 ml Prosecco i zblendowane truskawki, nie przerywając mieszania. Truskawkowy płyn odstaw na około 5 minut do lekkiego przestudzenia.
Opcjonalnie, wylej kilka łyżek galaretki do sylikonowej formy o kształcie małych serduszek. Wstaw formę do zamrażarki.
Na dno czterech szklanek o pojemności 220 ml wylej po około 3 łyżki śmietanki. Żeby przyśpieszyć ścinanie śmietanki, wstaw naczynia do zamrażarki na około 5 minut. Po tym czasie, na ściętą śmietankę wylej 3 łyżki galaretki truskawkowej i ponownie odstaw szklanki do zamrażarki, tym razem na około 15 minut. Powtórz przygotowanie warstw do utworzenia w sumie trzech warstw śmietanki i dwóch warstw galaretki. Po wylaniu ostatniej warstwy odstaw deser na około pół godziny do lodówki.
Udekoruj panna cottę. Ułóż po dwa serduszka na wierzchu deseru i wypełnij przestrzeń wokół nich pokruszonymi ciastkami owsianymi. Delikatnie omieć je pędzelkiem z okruchów i ozdób desery niewielkimi listkami mięty.
Smacznego!