Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niemalże smak mojego dzieciństwa. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne, łatwo się z nim pracuje. Ciasto jest na bazie kefiru i bez jajek.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3291
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3291
Składniki
Wychodzi kilkanaście bułek. Owoce kandyzowane zalać na 15 minut gorącą wodą , odcedzić. Ciasto. Rozkruszone drożdże zalać połową ciepłego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wlać wyrośnięte drożdże z mlekiem. Lekko ciepłe mleko wymieszać z jogurtem i przelać do miski z mąką. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite. Następnie dolewamy olej. Wyrabiamy, by ciasto było miękkie i elastyczne. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (zajmie to około 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części z każdej formujemy prostokąt o grubości do centymetra. Całą powierzchnię posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Potem rozsypujemy bakalie , skórkę i owoce kandyzowane.
Wzdłuż dłuższego brzegu zwijamy ciasto jak na roladę. Kroimy na ok. 4-5 centymetrowe części. Każdą część lekko spłaszczamy dłonią. Bułki przekładamy na blaszki z papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po 20 minutach bułki pieczemy w 180 C przez około 15 minut. Polewa. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i sok z cytryny, studzimy. Polewą smarujemy ciepłe ale nie gorące bułki.