Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pascha to obowiązkowy deser wielkanocny, który obok babki i mazurka powinien zagościć na wielkanocnym stole. Tradycja przygotowywania paschy przywędrowała do naszego kraju ze wschodu i sięga aż XVIII wieku. Tradycyjna pascha wielkanocna powinna być przyrządzona w specjalnej formie w kształcie stożka, który symbolizuje grobowiec Chrystusa. Jeśli jednak nie posiadacie takie formy, możecie zastąpić ją salaterką lub małą miską. Jak zrobić waniliowo-bakaliową paschę? Przyrządzenie waniliowo-bakaliowej paschy w głównej mierze sprowadza się do wymieszania wszystkich produktów w jednym naczyniu. Na liście składników nie może zabraknąć jajek - symbolu odrodzenia oraz bakalii kojarzonych z dobrobytem i dostatkiem. Do tego oczywiście dobrej jakości twaróg, masło, słodka śmietanka oraz laski wanilii i cukier puder dla podkręcenia smaku. Dobrze utartą masę należy przełożyć do formy i schłodzić w lodówce. Tak przygotowana pascha będzie nie tylko świetnie smakować, ale również kusić swoim atrakcyjnym wyglądem.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2012
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2012
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Składniki
Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.
Do zmielonego twarogu dodaj miękkie masło oraz połowę cukru pudru. Składniki wymieszaj.
Do rondelka wbij żółtka, dodaj cukier puder. Składniki zmiksuj. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo słodką śmietankę, następnie ziarenka z laski wanilii.
Rondelek z masą jajeczną umieść na kuchence. Podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż lekko zgęstnieje.
Ciepłą masę przelej do masy serowej. Wsyp bakalie. Składniki wyrabiaj dłońmi.
Masę na paschę przełóż na podwójnie złożoną gazę, odciśnij z nadmiaru wody. Następnie przełóż do specjalnej formy lub salaterki. Wstaw na całą noc do lodówki.
Na drugi dzień waniliowo-bakaliową paschę obróć do góry nogami, ustaw na talerzu i zdejmij formę.