Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-07-2014
Uzbierałam sporo białek i trzeba było w końcu je wykorzystać. Powstało więc takie oto pasiaste ciacho :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2209
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2138
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 492
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 914
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1046
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2209
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2138
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 492
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 914
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1046
Składniki
Biszkopty makowe: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami cukier cały czas miksując. Dodajemy olej i miksujemy, następnie przesianą mąkę również porcjami i miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy suchy mak i mieszamy. Masę rozlewamy do trzech jednakowych blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Przed przystąpieniem do pracy składniki można podzielić na 3 części i każdy biszkopt przygotowywać osobno.
Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na pierwszy biszkoptu makowy i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Masa jagodowa: Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mus jagodowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Na masę truskawkową kładziemy drugi biszkopt makowy, lekko dociskamy, wylewamy masę jagodową i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy blenderem na mus. Zagotowujemy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Masę jagodową przykrywamy trzecim biszkoptem makowym, lekko dociskamy i wylewamy na niego tężejący mus truskawkowy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)