Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, smaczne i tak wiosennie wyglądające ciacho.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 86
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31246
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 86
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31246
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy. Ciasto dzielimy na 3 części, jedna bez niczego do drugiej dodajemy barwnik zielony a do trzeciej barwnik czerwony. Na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto białe a na nie łyżką ciasto zielone i na koniec ciasto czerwone. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 170 stopniach. Każdą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku oddzielnie w takiej ilości jaka jest na opakowaniu. Biszkopt po upieczeniu kroimy w poprzek na dwie części. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku. Gdy nasze galaretki lekko tężeją to ubijamy 300 ml śmietanki tj. jeden pojemniczek z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec wlewamy połowę naszej żelatyny. Gotową śmietanę wykładamy na dolną część biszkoptu. Na to wykładamy tężejącą zieloną galaretkę, wstawiamy do zamrażalki by szybciej zastygło. Potem galaretkę czerwoną i znów do zamrażalki. Pozostałą żelatynę jak nam za szybko tężeje możemy wstawić do pojemniczka z ciepłą wodą. I na koniec ostatni pojemnik ze śmietaną ubijamy z cukrem pudrem i żelatyną, wykładamy na galaretki przykrywamy biszkoptem. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce 2-3 godziny.