Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, smaczne i tak wiosennie wyglądające ciacho.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5580
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1062
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12135
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5580
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1062
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12135
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Składniki
Ubijamy na sztywno białka z cukrem, dodajemy żółtka mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy. Ciasto dzielimy na 3 części, jedna bez niczego do drugiej dodajemy barwnik zielony a do trzeciej barwnik czerwony. Na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto białe a na nie łyżką ciasto zielone i na koniec ciasto czerwone. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 170 stopniach. Każdą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku oddzielnie w takiej ilości jaka jest na opakowaniu. Biszkopt po upieczeniu kroimy w poprzek na dwie części. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku. Gdy nasze galaretki lekko tężeją to ubijamy 300 ml śmietanki tj. jeden pojemniczek z 2 łyżkami cukru pudru, pod koniec wlewamy połowę naszej żelatyny. Gotową śmietanę wykładamy na dolną część biszkoptu. Na to wykładamy tężejącą zieloną galaretkę, wstawiamy do zamrażalki by szybciej zastygło. Potem galaretkę czerwoną i znów do zamrażalki. Pozostałą żelatynę jak nam za szybko tężeje możemy wstawić do pojemniczka z ciepłą wodą. I na koniec ostatni pojemnik ze śmietaną ubijamy z cukrem pudrem i żelatyną, wykładamy na galaretki przykrywamy biszkoptem. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce 2-3 godziny.