Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25852
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2939
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1375
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25852
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2939
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1375
Składniki
Robimy kruche ciasto (zagniatamy z: 3jajka, 500gr mąki, 120 gr cukru, 200gr masła, szczyptą soli, aromatem waniliowym), odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy.
Miksujemy ricottę z cukrem (400 gr), dodajemy żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, skórkę cytryny i pomarańczy, cynamon i pszenicę. Bialka ubic osobno i dodac na koniec do masy.
Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.