Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 25
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 21
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 85
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 176
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 314
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 25
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 21
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 85
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 176
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 314
Składniki
Robimy kruche ciasto (zagniatamy z: 3jajka, 500gr mąki, 120 gr cukru, 200gr masła, szczyptą soli, aromatem waniliowym), odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy.
Miksujemy ricottę z cukrem (400 gr), dodajemy żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, skórkę cytryny i pomarańczy, cynamon i pszenicę. Bialka ubic osobno i dodac na koniec do masy.
Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.