Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik Paź Królowej jest równie elegancki, co smaczny. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale nieskomplikowane. Ciasto nie ma prawa się nie udać!
Tortownica 26 cm
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 202
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 921
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1818
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3458
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27323
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 202
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 921
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1818
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3458
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27323
Składniki
Zmiel orzechy laskowe na proszek. Ubij białka ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodawaj do niej cukier. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, wmieszaj w nią delikatnie zmielone orzechy.
Podziel pianę z białek na 6 równych części. Przełóż pierwszą z nich do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 8 minut. Wyjmij z piekarnika i gdy blat ciasta nieco przestygnie, oddziel go od papieru. Wypiecz w ten sposób 6 blatów ciasta bezowego.
Wymieszaj około 125 ml mleka z żółtkami i skrobią. Resztę mleka zagotuj ze śmietaną, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Do gotującego się mleka energicznie przelej mleko z żółtkami. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje. Przykryj ją folią spożywczą (tak, by dotykała powierzchni masy budyniowej) i odstaw do wystudzenia.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła przestudzoną masę budyniową, a na koniec – alkohol.
Przełóż blaty ciasta bezowego kremem budyniowym i konfiturą. Wstaw do lodówki.
Pokrusz białą czekoladę i podgrzej w rondelku ze śmietaną kremówką. Odstaw do przestudzenia.
Oblej stygnącą polewą ciasto. Roztop czekoladę mleczną, przełóż do szprycy i narysuj na polewie czekoladowe okręgi. W kilku miejscach przeciągnij czubek noża po polewie – od brzegu ciasta ku środkowi. Bok ciasta udekoruj płatkami migdałów. Wstaw z powrotem do lodówki na kilka godzin.