Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik Paź Królowej jest równie elegancki, co smaczny. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale nieskomplikowane. Ciasto nie ma prawa się nie udać!
Tortownica 26 cm
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7280
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2732
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20259
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 595
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7280
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2732
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20259
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 595
Składniki
Zmiel orzechy laskowe na proszek. Ubij białka ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodawaj do niej cukier. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, wmieszaj w nią delikatnie zmielone orzechy.
Podziel pianę z białek na 6 równych części. Przełóż pierwszą z nich do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 8 minut. Wyjmij z piekarnika i gdy blat ciasta nieco przestygnie, oddziel go od papieru. Wypiecz w ten sposób 6 blatów ciasta bezowego.
Wymieszaj około 125 ml mleka z żółtkami i skrobią. Resztę mleka zagotuj ze śmietaną, cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Do gotującego się mleka energicznie przelej mleko z żółtkami. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż masa zgęstnieje. Przykryj ją folią spożywczą (tak, by dotykała powierzchni masy budyniowej) i odstaw do wystudzenia.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła przestudzoną masę budyniową, a na koniec – alkohol.
Przełóż blaty ciasta bezowego kremem budyniowym i konfiturą. Wstaw do lodówki.
Pokrusz białą czekoladę i podgrzej w rondelku ze śmietaną kremówką. Odstaw do przestudzenia.
Oblej stygnącą polewą ciasto. Roztop czekoladę mleczną, przełóż do szprycy i narysuj na polewie czekoladowe okręgi. W kilku miejscach przeciągnij czubek noża po polewie – od brzegu ciasta ku środkowi. Bok ciasta udekoruj płatkami migdałów. Wstaw z powrotem do lodówki na kilka godzin.